PKW 4

Šprintéri to odpália v apríli

16. február 2020Publikoval P. Kovács

Príchodom jari vrcholí v motoristoch neutíchajúca túžba opäť vytiahnuť z garáží nástroje blaženosti. Po dlhej zime a po množstve času strávenom úpravami mašín sa netrpezlivosť stupňuje aj u milovníkov drag racingu. V tejto najkoncentrovanejšej motoristickej disciplíne, kde sa na závodoch všetko odohráva za pár sekúnd je dôkladná príprava techniky mimoriadne dôležitá. Do extrémnych výkonov vyhrotené autá a motocykle si vyžadujú často obrovskú dávku trpezlivosti a veru aj financií. Okamih pravdy, radosti, zadosťučinenia a obrovskej dávky adrenalínu sa ale blíži...

Nadšencov priamočiarej akcelerácie čaká aj v roku 2020 päť majstrovských kôl a sily si zmerajú tradične v troch základných kategóriách - Autá Profi, Autá Street a Motocykle, ktoré sa následne delia na triedy podľa objemu, pohonu či preplňovania. V poradí už 16-ty ročník slovenského šprintérskeho šampionátu odštartuje 18.apríla Power festom na okruhu Slovakia Ring pri Orechovej Potôni. Podujatie s prívlastkom "Drag, Drift a Tuning day" ponúkne okrem šprintov na cieľovej rovinke navyše aj preteky v driftingu zaradené do medzinárodného seriálu, obľúbený zraz jedinečných áut v paddocku, meranie decibelov aj zraz Subaru. Dozaista to teda bude opäť najväčšia koncentrácia konských síl na meter štvorcový, akú si na Slovensku viete predstaviť.

Ďalšie zastávky tohtoročného šprintérskeho zápolenia budú v známych letiskových "destináciách" doma, i u južných susedov. Kvalitný trenčiansky betón zažije hromobitie brutálnych agregátov aj v tejto sezóne dva krát, z čoho júlový Power fest sa bude niesť zase v duchu bratského porovnávania si síl v rámci česko-slovenského majstráku. "Drag Wars SK vs.CZ" však každý rok priláka početnú grupu neskutočne nabúchaných vozidiel z Poľska, takže to v boji o trofeje budú mať našinci veru ťažké. V tradične priateľskej atmosfére organizovaný boľkovský Power fest prinesie opäť spojené preteky, takže sa k slovenským drag banditom pridajú aj tí maďarskí a chýbať nebude ani celodňová MotoTV show a "show & shine". Sezóna vyvrcholí spoločným majstrovským kolom na pôde našich južných susedov 6.septembra na letisku Kiskunlacháza, v blízkosti maďarskej metropoly.

Čaká vás teda bohatá nádielka konskými silami preplnených eventov, počas ktorých to bude opäť hlasité, neuveriteľne rýchle a často dych berúce. Môžete vidieť, cítiť a počuť americké dragstre s 10-litrovými big blokmi, kuriózne upravené miniautá, ktoré sa stavajú pri štarte na zadné alebo turbom či nitrom preplňované motorky dosahujúce na štvrťmíľovej trati rýchlosť nad 290km/h. Zažijete  najrýchlejšie športové autá republiky, najvýkonnejšie dieslové dymovnice, najextrémnejšie upravené štvorkolky s výkonmi cez 1000 koní aj kuriózne drag špeciály.

Šprintérsky kalendár MSR 2020:
18.4. Slovakia Ring:  Power fest - DRAG, DRIFT & TUNING day
23.5. letisko Trenčín:  Tuning Speed Show
4.7. letisko Boľkovce: Teatro Power fest - DRAG WARS SK vs. HU
25.7. letisko Trenčín:  Power fest - DRAG WARS SK vs. CZ
6.9. Kiskunlacháza (HU): DRAG WARS HU vs. SK
Viac info: www.zrychlenie.sk

text & foto: Slovenská šprintérska asociácia