Štart sezóny vo veľkom štýle

10. máj 2015Publikoval P. Kovács

8.mája sa na okruhu Slovakia Ring konalo opäť veľkolepé a komplexné podujatie pod názvom Power fest, ktoré ponúklo priaznivcom výkonných dvoj a štvorkolesových mašín celodenný majáles zahalený do dymu spálených pneumatík a revu našľapaných agregátov. Kto chcel zažiť suverénne najväčšiu koncentráciu konských síl na meter štvorcový, ten si určite nenechal ujsť túto prehliadku unikátnych mašín.

power fest

Slovenskí šprintéri odštartovali tohtoročný "drag kolotoč" podobne ako tomu bolo i vlani, na atraktívnej cieľovej rovinke Slovakia Ringu. Prvý šprintérsky závod sezóny zaradený do oficiálneho kalendára Majstrovstiev Slovenskej republiky vďaka krásnemu počasiu prilákal veľký počet jazdcov aj divákov. Dokopy bojovalo s cennými desatinami sekúnd 137 šprintérov zo Slovenska, Čiech, Maďarska a Rakúska, z toho 38 motocyklov a 99 automobilov. Najlepší absolútny dosiahnutý čas 6,195 s pri rýchlosti 196 km/h spomedzi áut získal na dráhe o dĺžke 1/8 míle držiteľ slovenského šprintérskeho rekordu Jozef Minárik na 900-koňovom dragstri Chevy Impala V8 biturbo. V triede Motocykle cenu za absolútne najlepší čas prevzal rakúsky pretekár Markus Rottensteiner na preplňovanom drag špeciáli Honda, ktorý zajazdil neuveriteľný čas 5,868 s. a dosiahol na 201-metrovej trati max. rýchlosť 201km/h.

power fest

Rakúšan Marcus Rottensteiner obhájil svoje vlaňajšie absolútne prvenstvo.

power fest

Jozef Minárik zdolal 201-metrovú trať za 6,195 sekundy.

Na svoje si v piatok 8.mája prišli aj fanúšikovia jazdy v šmyku, keďže sa tu konal aj najväčší slovenský závod v driftingu zaradený okrem slovenského majstrovského kalendára aj do maďarského. 1.kolo seriálu ST DRift Slovakia sľubovalo už predom nevídané štartové pole, do závodu sa totiž registrovalo 42 profesionálnych pretekárov zo Slovenska, Čiech, Maďarska, Rumunska i Poľska. Z extrémne silnej konkurencie sa napokon dostal po finálových battloch najvyššie Maďar Zsolt Grózinger na brutálnom špeciále Nissan S14, za ktorým však na druhom mieste skončil Norbert Kováčik zo Slovenska na vozidle BMW M6 V10. Bronz si bral domov do Maďarska Hutter Ferenc, ktorému aj tentokrát krásne fungovala technika v podobe Fordu Sierra V8.

power fest

V nových farbách Nissanu si Grózinger opäť vybojoval na Slovakia Ringu zlato.

power fest

V nabitom štartovom poli bojoval aj Rumunský Skyline.

Aby to v rámci Power festu nebolo iba o pretekaní, divákov aj tento rok čakal otvorený paddock naplnený jedinečnými vozidlami. Vzácne skvosty sa tu zišli bojovať o pohárové umiestnenia v prvom domácom kole česko-slovenského seriálu TotalDip Tuning Battle 2015. Do areálu vyhradeného pre vyleštené kreácie sa zoskupilo vyše 100 áut, konalo sa moderované show&shine aj fotenie s modelkami. Nádherné dievčatá bolo ale vidieť aj pri sexi umývaní áut a nechýbali ani "Monster Girls".

power fest

Čerešničkou na torte festivalu konských síl bol oficiálny zraz vozidiel značky Subaru. Vo väčšine prípadov vyladené kúsky s hviezdami v znaku a nápismi WRX vytvorili v depe pútavé zoskupenie a ukázali sa v exhibičných jazdách aj na šprintérskej dráhe. Staršie aj najnovšie modeli Impreza tak predviedli obecenstvu na tribúne atraktívne vizuálne aj akustické divadlo.

power fest

power fest

Slovenská šprintérska asociácia - usporiadateľ podujatia ďakuje všetkým aktérom a divákom za účasť a pozýva nadšencov drag racingu, amerických áut a tuning na ďalšie kolo, ktoré sa usporiada na Morave - na letisku Přerov, dňa 30.mája.

power fest

power fest

Prvenstvo v triede Street5 si vyjazdil na nabúchanom Audi RS6 Ondrej Vasiľák.

power fest

power fest

power fest

power fest

Noro Kováčik dokázal, že patrí do absolútnej európskej špičky driftingu.

power fest

Najvýkonnejší a najrýchlejší slovenský motocykel - Hayabusa turbo a Stano Poživenec.

power fest

Najväčšia trofej v kategórii Profi5 patrila Paľovi Bučekovi, ktorý doviezol svoj upravený Tiger.

power fest

power fest

power fest

power fest

Prevetral sa aj najrýchlejší dízlák stredo-východnej Európy BMW 335xD s výkonom 440 konských síl.

power fest

tuning battle

foto: Michal Petreje, Gabriela Kovácsová