Profituning 2023

Storočnica športovej Alfy Romeo

29. apríl 2023Publikoval M. Lábaj

Na svoju bohatú históriu nezabúda ani Alfa Romeo. Tento rok je to presne 100 rokov od založenia značky Quadrifoglio. Prvýkrát sa zelený štvorlístok objavil na Sicílskej Targa Florio, na jednom zo štyroch vozidiel Alfa Romeo RL. Toto auto pre účel pretekov špeciálne pripravil inžinier a dizajnér Giuseppe Merosi, aby však doterajšiu smolu Alfa konečne prekonala, Ugo Sivocci si na masku svojho vozu namaľoval biely štvorec so zeleným štvorlístkom.

Sivocci vyhral preteky Targa Florio v roku 1923. V tom istom roku však aj zahynul pri nehode v Monze v type Alfa Romeo P1 s číslom 17. Jeho P1 ale nemalo nikde namaľovaný znak štvorlístka. Od tejto nehody nebolo žiadnemu talianskemu autu pridelené číslo 17, zato každá športová Alfa Romeo niesla znak trojuholníka so štvorlístkom. Trojuholník symbolizuje pamiatku Uga Sivocciho.

Dnes v roku 2023 Alfa Romeo predstavila sériu 100th Anniversario pre modely Guilia a Stelvio. Symbolická stovka sa nachádza aj v obmedzenom počte vyrobených kusov tejto série. 100 exemplárov pre oba modely predstavuje 100 rokov vývoja pretekárskych a sériových vozidiel.

Oba modely majú pod kapotou 2,9-litrový BiTurbo V6 motor, ktorý bol vylepšený aby poskytoval výkon 520 koní (388 kW) a 600 Nm. Výkon naviac je skombinovaný s mechanickým samosvorným diferenciálom. Ten môžeme poznať z uletenej Giulie GTA. Výbornú dynamiku zabezpečuje aj použitie ľahkých no pevných materiálov ako napríklad hliník pre motor a uhlíkové vlákna pre polosi, kapotu, spojler a bočné prahy. Giulia má dokonca aj aktívnu aerodynamiku predného karbónového splittera, ktorý kontroluje prúdenie vzduchu pod vozidlom. Modely 100th Anniversario sú vylepšené o nové svetlomety „3+3“ s adaptívnou technológiou Full-LED Matrix, ktorá ponúka antireflexné a adaptívne diaľkové svetlo pre optimálne osvetlenie za všetkých podmienok.

Giulia obúva ľahké čierne 19-palcové disky s päť-dierovým dizajnom (päť násobné koleso v kolese ako poznáme Alfu), Stelvio ich má až 21-palcové. Za čiernymi diskami sa na svet pozerajú zlaté brzdové strmene. Aby ešte viac bolo vidno športový charakter, mriežka chladiča a kryty spätných zrkadiel sú potiahnuté holým uhlíkovým vláknom. Alfa ponúka na výber tri farby karosérie: Rosso Etna, Verde Montreal a Nero Vulcano. Interiér je vo farbách čiernej kože a Alcantary so zlatým prešívaním. Na prístrojovej doske je vedľa zlatého loga Quadrifoglio vyšité aj číslo 100. Športový vzhľad doplňuje karbónový dekor na volante, stredovom tuneli a výplniach dverí. Zmodernizovaný sedan a SUV dostali aj úplne nový digitálny prístrojový displej s uhlopriečkou 12,3-palca. Objednávky na edíciu Quadrifoglio 100th Anniversario začne Alfa Romeo prijímať už túto jar. Prvé kusy k majiteľom by mali doraziť v treťom štvrťroku 2023.

text: M.Lábaj, foto: Alfa Romeo