Štvrtý triumf MINI na Dakare

19. január 2015Publikoval P. Kovács

Na Rely Dakar žalo MINI ďalšie úspechy. Po zdolaní viac ako 9 000 kilometrov na trase, ktorá viedla z Argentíny cez Čile a Bolíviu, sa MINI už štvrtýkrát po sebe stalo víťazom najťažšej rely. Nasser Al-Attiyah (Katar) a jeho spolujazdec Mathieu Baumel (Francúzsko) prešli cez cieľovú líniu v hlavnom meste Argentíny, Buenos Aires, ako celkoví víťazi, pričom na svojom MINI ALL4 Racing zvíťazili v piatich z 13 etáp pretekov.

Mini dakar rely 2015 

„Keď som vlani stál na stupienku víťazov, povedal som si, že sa vrátim a zvíťazím znova. A tak som teraz tu,“ povedal Al-Attiyah. „Bolo veľmi ťažké dostať sa na vedúcu pozíciu pretekov hneď na začiatku a na dlhej trati si toto postavenie udržať. Aj preto, lebo preteky boli naozaj tvrdé. Tento úžasný výsledok ma nesmierne teší a chcem sa poďakovať a pogratulovať všetkým mechanikom a celému tímu za ich skvelú prácu počas oboch týždňov rely. MINI ALL4 Racing je fantastické vozidlo a jazdu som si znovu vychutnával.“

Mini dakar rely 2015

„Víťazstvo Nassera Al-Attiyaha na vozidle MINI ALL4 Racing v Rely Dakar 2015 je ďalším z úspechov MINI na jedných z najťažších motoristických súťaží,“ povedal Jochen Goller, viceprezident MINI. „Chcel by som jemu aj jeho tímu zablahoželať k tomuto úžasnému výsledku, z ktorého sa jednoznačne teší celá svetová komunita MINI.“

Mini dakar rely 2015 

Nováčikovia Dakaru čelili na náročnej trase, ktorá začínala v Buenos Aires v Argentíne a viedla cez Iquique v Čile do Uyuni v Bolívii, množstvu nečakaných problémov. Preteky na klasických štrkovitých podkladoch v Argentíne, kľukatých horských cestách cez masív Ánd v Bolívii v nadmorskej výške dosahujúcej až 4 500 metrov a na extrémne vyprahnutej a horúcej púšti Atacama v Čile s vysokánskymi dunami a jemným pieskom v rámci Rely Dakar otestovali hranice posádok aj vozidiel. Jazdci aj spolujazdci museli byť absolútne sústredení počas celých pretekov.

Mini dakar rely 2015 

MINI ALL4 Racing na Rely Dakar 2015 znovu podal neklamný dôkaz o svojej rýchlosti a spoľahlivosti. Zase sa raz ukázalo, že toto vozidlo je úžasný multitalent. „Štyri každoročné víťazstvá v Rely Dakar od roku 2012 sú neklamným dôkazom, že MINI ALL4 Racing je neporaziteľné vozidlo a veľmi presvedčivým spôsobom potvrdilo svoju spoľahlivosť, silu a agilitu,“ dodal Goller. „Tento rok sme sa snažili dosiahnuť ďalší vynikajúci tímový výsledok a vďaka piatim vozidlám MINI ALL4 Racing, ktoré sa v Rely Dakar 2015 umiestnili v prvej desiatke, deviatim vozidlám MINI ALL4 Racing, ktoré dorazili do cieľa, a víťazstve v jedenástich etapách so štyrmi rôznymi vodičmi, ako aj vďaka Nasserovmu víťazstvu v najtvrdšej rely sveta, sme všetky naše méty úspešne dosiahli.

Mini dakar rely 2015 

K Al-Attiyahovi a Baumelovi sa na čele tabuľky pridali Krzysztof Holowczyc z Poľska a Xavier Panseri z Francúzska, ktorí sa umiestnili na celkovom treťom mieste, zatiaľ čo Erik van Loon a Wouter Rosegaar, obaja z Holandska, sa na svojom debute na Rely Dakar vo vozidle MINI ALL4 Racing ocitli na peknej štvrtej priečke. Vladimír Vasilijev a Konstantin Žiltsov, obaja z Ruska a celkoví víťazi Svetového pohára cross-country rely FIA za rok 2014, skončili vo vozidle MINI ALL4 Racing ako piati. V prvej desiatke sa umiestnili aj Aidyn Rakhimbajev (Kazachstan) a Anton Nikolajev (Rusko), čím prispeli k celkovému deviatemu miestu tímu. Deväť z desiatich vozidiel MINI ALL4 Racing, ktoré sa v pretekoch postavili na štartovaciu čiaru, úspešne prišli do cieľa v Buenos Aires.

Mini dakar rely 2015

Mini dakar rely 2015

Mini dakar rely 2015

Mini dakar rely 2015

Mini dakar rely 2015

Mini dakar rely 2015 

zdroj: BMW Group