Profituning 2021

Svet sa naozaj obracia naruby

12. októbra 2021Publikoval P. Kovács

Britská spoločnosť Lunaz, založená v roku 2018 a zaoberajúca konverziami poctivých áut na elektromobily siahla bo ďalšom ikonickom kúsku, ktorý určite mnohým vybije poistky. Po ostrovných klasikách ako 1961 Bentley S2 Continental Flying Spur, 1961 Rolls-Royce Phantom V, 1953 Jaguar XK120, či Range Roveroch prvej generácie do ponuky pridali i legendárny Aston Martin DB6 EV. Prípona EV pri tom naznačuje, že to opäť nie je iba o kvalitnom "restomode", ale veru nabíjacích kábloch v kufri...

Naozaj vyzerá ako zreštaurovaný originál, no spaľovací motor - v tomto prípade benzínový radový 6-valec by ste hľadali pod kapotou márne. Ak teda rozmýšľate veľmi zeleno, pri čom ľúbite exotické veterány, stačí vysoliť cca 1 milión anglických libier a jazdíte na pána a to na zelených značkách. Objednávky sa už prijímajú, no s dodávkami hotových kusov sa začne iba od roku 2023. Zdá sa vám to príliš drahé? Aj mne, no manufaktúra deklaruje úplnú renováciu do poslednej skrutky a vo výsledku takzvanú "concours kvalitu".

Bonusom je možnosť výberu strany riadenia a uchovanie - uskladnenie pôvodného hnacieho ústrojenstva s opciou vrátenia vášho Astonu do pôvodného stavu! V rámci projektu dôjde aj k výmene a vylepšeniu brzdového systému, riadenia a podvozkových komponentov. Všetko sa prispôsobí väčšej hmotnosti i svižnejším jazdným vlastnostiam, pri čom sa počíta s montážou batérií s kapacitou 80 až 120 kWh s reálnym maximálnym dojazdom až 410km.

K hýčkaniu majetných klientov slúžia aj opcie montáží moderných, automatických klimatizácií, pokrokového infotainmentu i navigácie. Eko prístup k veciam je v interiéri navyše umocnený poťahmi recyklovanými z rybárskych sietí a použitím ďalších udržateľných materiálov.

text: P.Kovács, foto: Lunaz