TDI power od ABT

14. marec 2019Publikoval M. Lábaj

Na tohtoročnú Geneva Motor Show sa poctivo pripravili aj v nemeckom Kemptene. V ABT tento raz nechali štyri kruhy s benzínovými agregátmi bokom a pustili sa do úpravy obyčajnej dieselovej A6-ky v predĺženej verzii. Čo sa im teda podarilo?

Základná verzia trojlitrovej V6 ponúka celkom svižný výkon 282 koní. Keď v ABT využili dlhoročné skúsenosti s chip tuningom, z TDI-čka sa im tak podarilo vytlačiť ešte ďalších 44 dieselových poníkov. Výsledných 326 koní (240 kW) predsa len inak dokáže hýbať s autom. O niečo sa zvýšil i krútiaci moment, ktorý teraz dosahuje hodnotu 670 Nm už od nízkych otáčok. Navyše s pohonom Quattro by ste na semafóroch dokázali prekvapiť akéhokoľvek majiteľa s veľkým benzínovým motorom, keďže šprint z 0 na 100 km/h novo zvládne A6 za 5,5 sekundy. Ale čo tam po zrýchlení keď najväčší úsmev vám vyčarí údaj o spotrebe po dlhom diaľničnom presune.

Okrem štítku "ABT POWER" na motore, Audi osadili novým predným nárazníkom s krídelkami a čiernym spoilerom. Vymenili aj obidva znaky štyroch kruhov za ich čierne ekvivalenty. Tie bielej lodi značne pridávajú na atraktivite. Zozadu sa A6 odlíši lesklým čiernym difúzorom a pravými štyrmi koncovkami výfuku. Na Avant obuli zákazkové hviezdicové disky veľké 21-palcov zabalené do kvalitných pneumatík Continetal. Auto tiež sedí o málo nižšie ako sériová verzia, k tomu ale tuner nič viac nepovedal. V interiéri osadili nové tlačidlo systému štart-stop s logom úpravcu, takisto ako projektory do dverí. Touto cestou však ABT dalo jasne najavo, že diesel ešte zďaleka nekončí svoj éru.

text: M.Lábaj, foto: ABT