Profituning

Totem GT Electric

29. december 2020Publikoval M. Lábaj

Dnes je už takmer všetko možné. Aj keď je to väčšinou o hĺbke vrecka, niekedy fakt stačí len nápad. Určite však nie obyčajná myšlienka, teda čím bláznivejší nápad, tým väčšia šanca na uskutočnenie. To je ale blažená doba. Talianska firma Totem Automobili zreštaurovala karosériu starej Alfy Romeo Giulia GT, namiesto spaľovacieho agregátu tam však implementovali elektromotor.

Rozobratá karoséria zo 70. rokov dostala okrem obnovenej vizáže aj ekvivalentné vystuženie a úpravy na podvozku. Hneď sprvu je jasné, že auto na blatníkoch poriadne rozšírili, presne o 180 mm. Všetky úpravy ohľadne karosérie boli vykonané ručnou prácou. Len 10% podvozku ostalo bez zmeny. Vpredu je prerobené zavesenie kolies na typ McPherson s manuálne nastaviteľnými tlmičmi značky Bilstein. Zadná náprava využíva viacprvkový systém zavesenia s dielmi prevažne z hliníka, ktoré sú uchytené na nový rám.

V mieste kde bola niekedy nádrž sa nachádza 50,4 kWh akumulátor. Ten poháňa elektromotor uložený tesne pred zadnou nápravou. Váha batérií je 350 kilogramov. Elektromotor na zadnej náprave však má výkon 518 koní (386 kW) a ponúka krútiaci moment 940 Nm. Giulia s touto úpravou zvládne šprint z 0 na 100 km/h za čas 3,4 sekundy. Maximálna rýchlosť je stanovená na 244 km/h, odhadovaný dojazd za bežnej prevádzky je približne 360 kilometrov. Lenže baterky prihodili Alfe na váhe takmer pol tony. Takže otázka je: 518 koní, 1410 kg a ticho alebo 192 koní, 950 kg a zvuk naštvaného talianskeho štvorvalca?

Diely karosérie sú z uhlíkových vlákien, rovnako ako športové sedačky vnútri kabíny. Okrem toho je v interiéri množstvo kože a dreva. A skvelý volant od výrobcu Momo. Úpravca ponechal v kabíne mechanickú ručnú brzdu, čo nás príjemne prekvapilo. K dispozícií je viacero jazdných režimov, ako režim pre bežné jazdenie, Giulia má aj mód pre driftovanie. Posádka sa nemusí báť o svoj komfort, auto je vybavené i klimatizáciou, elektrickým ovládaním okien a bezkľúčovým štartovaním. Cena takej Alfy Romeo začína na sume 430 000 €. Totem Automobili obmedzilo i počet upravených áut na 20 kusov. Výber ostáva len na vás.

text: M.Lábaj, foto: Totem Automobili