Tuningzraz Svidník

11. august 2015Publikoval P. Kovács

Uplynulý víkend od piatka 7. až po nedeľu 9.augusta sa benzínom infikovaný národ presúval na severovýchod republiky, kde sa na svidníckom letisku konal hudobno-motoristický festival pod názvom Tuningzraz Svidník. Žiaľ to presúvanie sa bolo mnohým úmornejšie ako si to vopred boli mysleli a to kvôli stovkám, akoby na potrestanie obyvateľstva v jednom čase renovovaným cestným úsekom, ktoré zapríčinili desiatky obmedzení a odklonov premávky. Nadšenci tuningu sa tak presúvali zo západu až nemysliteľne dlho a ich trápenie umocnila navyše 37-stupňová horúčava. Tí čo sa ale odhodlali na dlhú cestu a nahradili oddych pri vode rozpáleným asfaltom letiskovej plochy bez prirodzeného chládku, určite ani tento rok neoľutovali.

tuningzraz svidnik

Motoristický víkend odštartoval príjazdom v podvečerných hodinách posledného pracovného dňa, rozkladaním stanov a organizovaným manifestom toho, čo všetci milujeme v rámci večernej spanilej jazdy mestom. Potom už nasledovala piatková párty, po ktorej sa na druhý - "hlavný" deň mnohí iba ťažko spamätávali. V sobotu prišli na scénu hlavní aktéri celého podujatia - rýchle mašiny bojujúce o cenné body šprintérskeho šampionátu a takisto jedinečné automobilové kreácie vystavené pred zraky divákov, holdujúcim stylingovým disciplínam.  

tuningzraz svidnik 

Registrácia pretekárov disciplíny drag racing začala o pol deviatej a o hodinu neskôr sa rozprúdilo neutíchajúce burácanie dvoj- a štvorkolesových strojov na 402-metrovej dráhe. 5.kolo slovenského šprintérskeho šampionátu prilákalo kvôli extrémnym teplotám o čosi menej posádok, ako tomu býva zvykom na podujatiach Power fest, napriek tomu sa však do podvečerných hodín odjazdilo vyše 330 meraných duelov! Vďaka geografickej blízkosti k severným susedom na Slovensko opäť zavítalo množstvo naozaj výkonných a zaujímavých áut aj motocyklov, ktoré v mnohých prípadoch uchmatli od domácich cenné trofeje.

tuningzraz svidnik 

Najlepší absolútny dosiahnutý čas 9,590 s pri rýchlosti 258 km/h spomedzi áut získal Konrad Zakrzewski z Poľska na vozidle "Tsunami" Calibra Bimoto. Desať sekundovú hranicu sa podarilo okrem neho pokoriť ďalšiemu Poliakovi menom Jaroslav Swierkot. Ten na svojom špeciálnom Golfe MK1 absolvoval štvrťmíľu s pevným štartom v čase 9,985 sekundy. V triede Motocykle si cenu za absolútne víťazstvo prevzal pretekár Krzysztof Dziura jazdiaci na upravenom Suzuki, ktorý pokoril 1/4-míľovú trať v čase 9,394 s. pri max. rýchlosti 239km/h.

tuningzraz svidnik 

Výsledky šprintov na 402m (víťazi v jednotlivých kategóriách):

Autá trieda PROFI:

P2: Martin Danišek (Fiat Punto), P3: Roman Kmeť (VW Golf), P4: Konrad Zakrzewski (Calibra

Bimoto), P5: Gregorz Vtikko (Honda Civic), P6: Mariusz Kosinski (VW Golf)

Autá trieda STREET:

S0: Kamil Surový (Škoda Rapid 130), S1: Peter Sládeček (Honda Civic), S2: Juraj Holečko (Seat Ibiza), S3: Rudolf Nowák (Fiat Coupe), S4: Roman Kováč (Lancer EVO), S5: Ondrej Vasičák (Audi RS6), S6: Tomáš Lupták (Seat Leon), S7: Ivana Kabátová (BMW 335xD)

Absolútni víťazi:

1. Konrad Zakrzewski (Calibra Bimoto), 2. Ondrej Vasičák (Audi RS6),3. Roman Kováč (Lancer EVO)

MOTOCYKLE:

M1: Michal Zeman (Yamaha R6), M2: Ondrej Cerovský (Suzuki GSX-R 750), M3: Ján Lalík (Kawasaki), M4: Štefan Szabó (Kawasaki ZZR 1400), M5: Krzysztof Dziura (Suzuki)

tuningzraz svidnik

Posledné kolo majstrovstiev Slovenska v šprintoch bude usporiadané v rámci spoločného, slovensko-maďarského majstráka 13.septembra na letisku Kiskunlacháza, južne od Budapešti, kým koncoročné odovzdanie cien seriálu sa uskutoční na nitrianskom autosalóne, dňa 11.októbra.

tuningzraz svidnik

Zajazdeným časom 10,49 a absolútne tretím miestom príjemne prekvapil šprintérsky nováčik Roman Kováč.

tuningzraz svidnik

Hviezdou pretekov bola aj tentokrát dvojmotorová Calibra Konrada Zakrzewskeho.

tuningzraz svidnik

Počas obedovej prestávky sa na dráhe predviedol driftér Bartosz Ostalowski, ktorý majstrovsky ovláda svoj špeciál Nissan Skyline R34 výlučne nohami, po tom ako 19-ročný prišiel o obe svoje ruky po nehode na motocykli.

tuningzraz svidnik

tuningzraz svidnik

Víťazstvo v triede veľkých štvorkoliek si bral Ondrej Vasičák na vyše 700-koňovej RS6-ke.

tuningzraz svidnik

tuningzraz svidnik

Vyše 800-koňový drag špeciál Audi A8, pilotovaný Poliakom Krysztofom Bijosom zajazdil 402-metrov v čase 10,32 sekundy.

tuningzraz svidnik

tuningzraz svidnik

Víťaz svidníckeho kola a líder sezóny v triede malých dízlov Street6 - Tomáš Lupták.

tuningzraz svidnik

tuningzraz svidnik

Ján Banás a jeho GTR pred ostrým štartom.

tuningzraz svidnik

tuningzraz svidnik

9-sekundový Golf MK1 Jaroslawa Svierkota.

tuningzraz svidnik

tuningzraz svidnik

Test novej sekvenčnej prevodovky v brutálnom Skyline Erika Fehéra nedopadol podľa očakávaní.

tuningzraz svidnik

tuningzraz svidnik

Michal Cehula sa s časom 10,412 kvalifikoval do finále triedy Street4 ako prvý, technika však v prvom vyraďovacom kole neposlúchla.

tuningzraz svidnik

Ivanka Kabátová si zlato medzi veľkými streetovými dízlami opäť nenechala uchmatnúť.

tuningzraz svidnik

Pekný výkon podal aj Lexus IS300 turbo z Poľska. Marcin Walias si pripísal čas 13,223 sekundy.

tuningzraz svidnik

Pravidelní návštevníci Power festov dobre vedia, že hasiaci prístroj sa veru nepoužíva iba na hasenie... ;)

foto: Slovenská šprintérska asociácia