Profituning 2021

V Británii vyvíjajú vodíkové hyperauto

05. máj 2021Publikoval P. Kovács

Superšportové auto s futuristickým dizajnom na vodíkový pohon? Podľa britského start-upu Viritech príde v roku 2023 a bude sa volať Apricale. Jeho úlohou je naštartovať cestu rodiacej sa spoločnosti k tomu, aby sa stala popredným svetovým vývojárom riešení pre vodíkové hnacie ústrojenstvo pre automobilový, letecký a kozmický priemysel, námorný priemysel a distribuovanú energetiku. Samotný názov Apricale má tiež opodstatnenie - pochádza z latinského slova "apricus", čo v preklade znamená "slnečný".

Podľa spoločnosť Viritech je hyperautomobil efektívny spôsob demonštrácie výhod vodíka oproti batériám, ak sa zvýšia požiadavky na napájanie a dojazd, alebo je potrebné dlhodobé skladovanie energie. Spoločnosť Viritech tvrdí, že v oblasti batérií ušetrí až polovicu, a to hlavne vďaka inteligentnému novému druhu zásobníka vodíka vyrobenému z grafénového kompozitu integrovanému do konštrukcie hyperauta.

Od roku 2023 bude podľa plánov vyrobených iba 25 kusov tejto exotiky s nulovými emisiami, pričom sa ročne dokončí osem až dvanásť automobilov. Údaje o presných parametroch zatiaľ chýbajú ale počíta sa s výkonom vyše tisíc konských síl a cenou cez 1,5 milióna anglických libier. Samotná výroba sa bude realizovať v technologickom parku MIRA vo Warwickshire.

text: P.Kovács, foto: Viritech