"Viac auta, viac MINI"

27. február 2014Publikoval P. Kovács

MINI na autosalóne v Ženeve 2014 predstaví štúdiu MINI Clubman Concept a s ňou aj novú filozofiu automobilu s väčšími rozmermi. Koncept, ktorý je o 26 centimetrov dlhší a o necelých 17 centimetrov širší ako súčasný MINI Clubman, vyvoláva dojem prepracovanosti a elegancie. Kultový dizajn je doplnený veľmi kvalitnými detailmi, veľkorysým priestorom na praktické riešenia a vybranými materiálmi. 

Mini Clubman concept

Štvoro dverí a päť sedadiel vo veľkoryso poňatom úžitkovom priestore vychádza v ústrety aktívnemu životnému štýlu. MINI Clubman Concept je aj pri väčších vonkajších rozmeroch okamžite identifikovateľný ako typické MINI. Predĺžené línie strechy spoločne s charakteristickými dynamickými proporciami vozidiel MINI dávajú zreteľne najavo veľkorysé rozmery úžitkového priestoru vo vnútri vozidla. Vďaka výraznému teplému červenému odtieňu Berry Red vystupujú povrchy a tvary ešte viac do popredia. Strecha upravená šedým metalickým lakom s odtieňom „Blade“ vytvára elegantný kontrast s teplým červeným lakom telesa karosérie. Profil štúdie MINI Clubman Concept je minimalizovaný na to najnutnejšie a okamžite vyjadruje jej kvality: dlhý rázvor, vzpriamené okná a krátke previsy, to všetko odráža charakteristickú agilitu vozidiel MINI. Pri pohľad z boku vynikajú 19“ kolesá z ľahkej zliatiny v dvojfarebnej povrchovej úprave.

Mini Clubman concept

MINI Clubman Concept je prvé vozidlo MINI vybavené tzv. vzduchovými prieduchmi na bokoch. Vzduchové prieduchy pripomínajú štylistický motív vzduchových clôn v prednom nárazníku a dynamicky zasahujú do susediaceho spodného čierneho ochranného pásu, ktorý sa klenie okolo podbehu predného kolesa. Prepracovaný dvojitý strešný spojler vzadu najlepšie vynikne pri pohľade zhora. Tretie brzdové svetlo je integrované medzi dve prítlačné plochy strešného spojleru v štýle formule 1. Celou dĺžkou strechy prechádzajú dva pozdĺžne pásy akrylátového skla, ktoré pripomínajú pruhy na závodných vozidlách. Clubman Concept zanecháva pri pohľade zozadu široký a atletický dojem. Najnápadnejším prvkom na zadnej strane sú charakteristické delené zadné dvere. Podobne ako vpredu, aj spodok zadnej časti je ukončený aerodynamicky optimalizovaným nárazníkom. Praktickým detailom zadného nárazníku je funkcia inteligentného otvárania. Senzor pod nárazníkom umožňuje otvoriť dvere batožinového priestoru pohybom nohy, ak používateľ nemá voľnú ruku.

Mini Clubman concept

Zvláštnu zmienku si zaslúžia neobvyklé materiály interiéru. Exkluzívnu atmosféru a expresívny výraz dodáva nubuková koža v bledomodrom odtieni Sky Blue, lakovaná koža v sýte červenom odtieni Berry Red a čierna mäkká koža Nappa. Patina na luxusných ozdobných prvkoch so striebornou povrchovou úpravou u nich vytvára dojem dôverne známych, pravidelne používaných predmetov. Ozdobné pruhy moderného lipového a jaseňového dreva sú zdrojom sviežej a modernej elegancie. Drobné detaily, ako sú tlačidlá s vyrytou vlajkou Veľkej Británie na sedadlách a na stredovej konzole, kontrastné stehovanie, lemovanie či červené kontrastné plochy na slnečných clonách, ktoré sa objavia až po sklopení clony, dospelý charakter štúdie MINI Clubman Concept prekvapivo oživujú.

Mini Clubman concept 

Najvýraznejším prvkom interiéru štúdie MINI Clubman Concept je kožou potiahnutá prístrojová doska. Čierna horná časť prístrojovej dosky vyvoláva dojem, že sa vznáša nad ohraničením z modrého ozdobného dreva lipy a jaseňa s pruhom v porcelánovo bielom odtieni. Lineárne výduchy ventilačnej sústavy disponujú striebristými rámčekmi s patinou. Medzi nimi sa nachádza čierna chrómovaná plocha, ktorú je možné v prípade potreby podsvietiť, aby vodičovi aj spolujazdcovi vpredu poskytla dodatočné informácie. Kosoštvorcový vzor „Faded Diamonds“ dodáva čierne chromovanému povrchu mimoriadne kvalitnú štruktúru. Spodná časť prístrojovej dosky je potiahnutá lakovanou kožou v červenom odtieni Berry Red, ktorý vytvára extrovertný a zároveň sofistikovaný kontrast so zdržanlivejším dizajnom hornej časti.

zdroj: BMW Group

tuningshop KW