Profituning 2023

Výkonná retro bábika

09. február 2023Publikoval P. Kovács

Spoločnosť Velocity Modern Classics so sídlom na slnkom zaliatej Floride sa špecializuje na ručné reštaurovanie klasických Ford Bronco a veru robia to na fakt vysokej úrovni. Nedávno však odhalili svoj najnovší výtvor, ktorý sa vyníma okrem precíznej práce a osadením modernej a výkonnej techniky aj nie každodenným vzhľadom. Priznajme si, takéto báječné Bronco z roku 1973 sme ešte nevideli...

Základný kameň projektu je nestarnúca krabica a strojovňa pod kapotou, ale do očí na prvý pohľad bije a z tejto kreácie robí jedinečný úkaz vynikajúci odtieň „Velocity Pink“. Ten dekoruje precízne zrenovované karosárske diely, doplnené o nové oblúky a svetlá s modernou LED technikou. Celkový dojem dotvárajú klasické oceľové disky a 4-bodová ochranná klietka lakovaná do jemnej béžovej.

Osobitnú zmienku si však zaslúži swap agregátu Ford Coyote V8. Z 5,0-litrovej pohonnej jednotky vyťažili mechanici jemnými úpravami zdravý krútiaci moment 570Nm a maximálny výkon 454 koní. Vďaka týmto číslam zrýchli tento rozprávkový veterán na stovku iba za päť sekúnd. Agregát je pri tom zladený s aickou prevodovkou, dobrý kontakt s vozovkou zabezpečuje úplne nová predná a zadná náprava s tlmičmi Bilstein a brzdovým ústrojenstvom Wilwood.

Kabína má výbavu „Ranger Edition“ s vysokými operadlami vpredu a zadnými sklápacími sedadlami s čalúnením v kombinácii koža/textil s ružovým prešívaním. Ukazovatele jazdy a hlavná jednotka boli digitalizované, takže vodiči majú k dispozícii pripojenie Bluetooth na prehrávanie médií prostredníctvom audio systému Kicker. Dokončenie každého takéhoto auta trvá Amíkom tri a pol mesiaca.

text: P.Kovács, foto: Velocity Modern Classics