Profituning 2021_2

Wiesmann je späť, ale inak...

07. máj 2022Publikoval P. Kovács

Po viacročnej prestávke sa nezávislý výrobca športových áut Wiesmann vracia do hry a to s novým Project Thunderball. Určite poznáte viaceré modely nemeckej exkluzívnej značky poháňané motormi BMW, ale po novom pod kapotou bavorské gény nenájdete. V skutočnosti tu neexistuje žiadny spaľovací agregát, pretože tento roadster je čisto elektrický.

Zaujímavým faktom ale je, že dva elektromotory neznamenajú vždy pohon všetkých kolies - v tejto konfigurácii sú oba namontované vzadu, aby dodali elektromobilu riadnu porciu zábavy. Project Thunderball odráža štýl svojich predchodcov - predná maska v tvare vajca na vzor MF5 V10 Roadster, naskladané dvojité okrúhle svetlá ako i véčková kapota tiež pripomínajúca minulosť. Interiér je na prvý pohľad tiež poriadne retro, avšak s moderným vybavením v podobe veľkého dotykového displeja alebo sedadiel z uhlíkových vlákien.

Weismann sľubuje niekoľko šťavnatých čísel pre Project Thunderball, ktorý z dvojice elektromotorov vyrába impozantný výkon 671 koní a nehorázny krútiaci moment 1 100 Nm! Na dosiahnutie rýchlosti 100 km/h z pokoja vo vozidle s hmotnosťou približne 1 700 kilogramov potrebujete len 2,9 sekundy. Dva elektromotory získavajú šťavu z 83kWh batérie a pri plnom nabití prejde táto exotika podľa výrobcu až 500 kilometrov, pri čom inžinieri spoločnosti Weismann vyvinuli elektromobil s piatimi voliteľnými úrovňami regeneratívneho brzdenia.

text: P.Kovács, foto: Wiesmann