Profituning 2023

Za 3 sekundy na stovku s kombíkom?

24. január 2023Publikoval P. Kovács

Mercedes-AMG E36 S kombi spája praktickosť a výkon do jedného balíka. Páni vo firme Väth Motorentechnik však neboli spokojní s továrenským výkonom 603 koní (516kW) a tak sa ho špecialista na aftermarket rozhodol zvýšiť na ohromujúcich 879 konských síl, teda 655 kW. Dva krát preplňovaný 4,0-litrový motor V8 má nové turbodúchadlá, väčší medzichladič a prepracovaný výfukový systém od zvodov až po tlmič výfuku a novými okrúhlymi koncovkami Väth. 

Úprava zvyšuje i krútiaci moment rodinnej rakety na 1100Nm oproti sériových 850 Nm. Všetka táto sila dokáže rozhýbať E63 S z pokoja na 100km/h za 3,0 sekundy, pri čom Väth obmedzuje maximálnu rýchlosť na 345 km/h. Vylepšil sa aj vonkajší dizajn auta - 20-palcové sériové disky nahradili exkluzívnymi kovanými trojdielnymi priemeru 21“ s gumami Michelin o šírke 265mm vpredu, 295mm vzadu a úpravca tiež pridal predný podnárazník. Športovejšiemu postoju navyše pomáha zníženie svetlej výšky o 20mm.

Vyladený Mercedes sa môže pochváliť brutálnym výkonom a krútiacim momentom, čím sa vyrovná superautám. Toľko konských síl v bežnom luxusnom aute bolo pred 20 rokmi neslýchané, ale automobilky aj tuneri výrazne pokročili v technológiách a našli nové spôsoby, ako masám priniesť obrovské množstvo sily a zábavy. Úsilie o ladenie bude náročnejšie, keď príde nová generácia E63, pretože Mercedes plánuje postupne vyradiť motor V8. Pravdepodobne to bude hybrid ako ostatné varianty AMG, pričom hnacia sústava má spájať preplňovaný 2,0-litrový štvorvalec s hybridným systémom.

text: P.Kovács, foto: Väth