Zadymené peklo na Slovakia Ringu

18. máj 2015Publikoval P. Kovács

Podobne ako tomu bolo i vlani, aj tohtoročná sezóna slovenských a maďarských driftérov odštartovala v rámci festivalu konských síl - pod tradičným názvom Power fest. V piatok 8.mája si teda na svoje prišli okrem šprintérov a nadšencov stylingových úprav aj fanúšikovia jazdy v šmyku, keďže sa tu konal aj najväčší slovenský závod v driftingu zaradený okrem slovenského majstrovského kalendára aj do maďarského. 1.kolo seriálu ST DRift Slovakia sľubovalo už predom nevídané štartové pole, do závodu sa totiž registrovalo 42 profesionálnych pretekárov zo Slovenska, Čiech, Maďarska, Rumunska i Poľska, z ktorých napokon do paddocku okruhu dorazili 38 jazdci.

power fest

Aj to je však na slovenské pomery obrovské číslo, ktoré zabezpečilo pre masívnu divácku kulisu celodenný rev motorov, spojený s hromadnou likvidáciou semislickov v kúdole bieleho dymu. Poobede o 15-tej odštartovali finálové battle a po dvoch kolách tandemových vyraďovačiek sa do TOP osmičky popri maďarských špičkových pretekároch (Hutter Ferenc - Sierra V8, Ládi Attila - Supra AMG, Grózinger Zsolt - Nissan S14, Énekes Árpád - Ford Mustang, Radák János - Skyline R33) a Rumunovi Podar Alexandru na Skyline R33 prebojovali i dvaja domáci driftéri Noro Kováčik a mladý talent Tomáš Bátory na skoro sériovej M3-ke! Kvôli nešťastnej vetve sa však dostali do spoločného duelu a do semifinále sa tak mohol predriftovať iba jeden z nich. Lepšie dopadol ostrieľaný Košičan Kováčik na vozidle BMW M6, ktorého čakal v semifinálovej jazde Hutter Ferenc, kým Bátori skončil s najslabším autom závodu napokon na krásnom piatom mieste.

 

Z extrémne silnej konkurencie sa napokon dostal po finálových battloch najvyššie Maďar Zsolt Grózinger na brutálnom špeciále Nissan S14, za ktorým však na druhom mieste skončil Norbert Kováčik na vozidle BMW M6 V10. Bronz si bral domov do Maďarska Hutter Ferenc, ktorému aj tentokrát krásne fungovala technika v podobe Fordu Sierra V8. Vidiac štartové pole nabité množstvom špeciálov, ktoré veru obstoja aj európskom meradle, je výsledok oboch slovenských pretekárov mimoriadne vzácny a dáva nádej, že to v šampionáte dotiahnu hodne vysoko.

power fest

Seriál ST Drift Slovakia pokračuje pretekmi v rumunskom Baia Mare v dňoch 26.-28 júna, po ktorých sa opäť vráti na Slovensko, aby si to výkonné zadokolky rozdali v Nitre počas víkendu od 10.-teho do 12.júla. Vidíme sa...

power fest

Podar Alexandru - Nissan Skyline R33.

power fest

O senzáciu dňa sa postaral mladý Tomáš Bátory.

power fest

Toyotu Supru AMG pilotoval Attila Ládi z Maďarska.

power fest

Norbert Kováčik si doplnil zbierku o ďalšiu veľmi cennú trofej.

power fest

Radák János na Skyline R33 skončil na štvrtom mieste.

power fest

Hutter Ferenc - Ford Sierra V8.

power fest

Najväčší pohár si zo Slovakia Ringu bral domov opäť Grózinger Zsolt.

power fest

power fest

Do finálových súbojov sa kvalifikoval aj Gabriel Koczkáš.

power fest

power fest

Trať pokreslil aj Michal Reichert, ktorého vyše 800-koňovú beštiu predstavujeme v aktuálnom vydaní Power magazínu.

power fest

Rozprávková nádhera...

power fest

power fest

V osmičke najlepších nechýbal ani Énekes Árpád na atraktívnom Mustangu.

power fest

Na 14.mieste sa do finálových bojov kvalifikoval Peter Kurňava.

power fest

power fest

Prísny postoj Nissanu, s ktorým Poliak Marcin Banowicz na Slovensku nebol prvý krát.

 

foto: fotoHD.sk, Michal Petreje