Profituning 2023

Zagato AGTZ Twin Tail

24. február 2024Publikoval P. Kovács

Talianska dizajnérska spoločnosť Zagato predstavila nové športové auto s odnímateľným, dlhým zadným dielom. Extravagantná kreácia vychádza z produkčného vozidla Alpine A110 s motorom v strede a vzdáva hold závodnému Alpine A220, ktorý pretekal v Le Mans. Toto je ale viac než len ďalšie krásne vyzerajúce, ultra drahé zberateľské auto. Rovnako ako Alfa Romeo TZ1, Iso Rivolta GTZ a ďalšie modely firmy Zagato, aj AGTZ má funkčne tvarovaný dizajn zadnej časti. V tomto prípade je však zadná časť odnímateľná aTwin Tail vám tak dáva možnosť dlhého chvosta pre lepšiu aerodynamiku alebo krátkej verzie pre každodenné výjazdy mestom.

Zagato si pravdepodobne ponecháva továrensky preplňovaný 1,8-litrový štvorvalcový motor A110 s výkonom 249 koní z výroby. V A110 je motor spárovaný so sedemstupňovým dvojspojkovým aom a pohonom zadných kolies. Ak ste jedným z 19-tich kupujúcich tohto jedinečného Alpine na mieru, budete si môcť vybrať akúkoľvek kombináciu farieb alebo interiéru. Zagato predstavuje prvé kusy v modrej a bielej farbe, ako aj tretie s peknou francúzskou „trikolórou“ v retro štýle..

Ako vieme, za výnimočnosť sa pripláca, v tomto prípade dosť markantne. Ceny začínajú na sume 650 000 €. Zagato AGTZ Twin Tail absolvuje svoju svetovú premiéru kde inde, ako na legendárnom Concorso d’Eleganza Villa d’Este v máji.

text: P.Kovács, foto: Zagato