Znovuzrodené Porsche 356 Speedster

24. októbra 2019Publikoval M. Lábaj

Najnovší kúsok od firmy Emory Motorsport je z roku 1959 a nesie označenie 356 Speedster. Praví znalci značky už možno polemizujú, že v tom roku sa predsa Speedstre už nevyrábali. Áno, je to tak. 356-ka sa ako kabriolet vyrábala v rokoch 1954 až 1958. Čo sa ale stalo s týmto kúskom?

Táto 356-ka mala vážnu nehodu, pri ktorej bola značne poškodená strecha vozidla, a teda, nebolo možné aby toto auto žilo ďalej ako kupé. Členovia z Emory Motorsport našli nabúrané Porsche na jednom zo šrotovísk. A keďže od srdca milujú tieto modely, nemohli ho nechať napospas smutnému osudu. Rozhodli sa tak dať 356-ke novú šancu, avšak tento krát bez strechy.

Menšou modernizáciou okrem karosérie si prešiel aj motor. Namiesto pôvodnej jedna-šestky, Speedstera poháňa novší plochý štvorvalec s objemom 2,4-litra. Vďaka dvojici karburátorov Weber 48 IDA disponuje výkonom 205 koní (153 kW). V dnešnej dobe to síce nie je veľa, avšak keď si uvedomíme, že auto váži iba 839 kíl, jazda môže byť celkom svižná. A navyše keď motor spolupracuje so 4-stupňovou manuálnou prevodovkou.

Silnejší motor si vyžiadal aj nejakých pár zmien v podvozku a na brzdách 356-ky. Speedster brázdi cesty po novom s nezávislým zavesením zadnej nápravy a nastaviteľnými tlmičmi Koni na každom rohu, a tiež s modernejšou súpravou brzdných kotúčov i strmeňov. 15-palcové retro kolesá pochádzajú od firmy Tecnomagnesio a obúvajú športové pneumatiky Dunlop SP 5000. Aj keď Speedster vyzerá takmer originálne, kvôli chýbajúcej streche museli dozadu ručne vyrobiť nové časti karosérie, samozrejme, z hliníka. Ku kabrioletu patrí aj charakteristický ochranný oblúk, ktorý sa nachádza za hlavou vodiča. Staro-nová karoséria je lakovaná v metalíze Aquamarine. V Emory Motorsport osviežili aj interiér, výbavou ale ostal ten pravý, sparťanský. Krásu 356-ky dopĺňa už len ručne maľovaný Pegasus z loga spoločnosti Mobil na predných blatníkoch.

text: M.Lábaj, foto: Emory Motorsport