2011: Evoluzione je späť

12. marec 2018Publikoval P. Kovács

Keď mi šéf cez telefón oznámil, že je potrebné dať dokopy nejakú špeciálne upravenú Lanciu Integralu z východu našej republiky, absolútne som netušil do čoho sa púšťam a čo ma v ten deň D bude čakať. Už len fakt, že ako miesto pre fotenie bolo zvolené letecké múzeum, v ktorom sme mali prístup úplne všade, bola bomba! Keď som sa blížil k Romanovej garáži som v diaľke zazrel túto žtlú nádheru, tohto pretekárskeho kráľa spomedzi všetkých kráľov. No to pravé orechové prišlo až v momente pretočenia kľúča, kedy sa k životu prebralo vyše 450 konských síl! Hergot to bol zvuk! Veď to auto si berie 5 litrov paliva na voľnobehu! Pri tom aute sa nedá rozprávať, je také hlučné! Eufória, vzrušenie, orgazmus...

46 víťazstiev vo WRC, 6 konštruktérskych WRC titulov v rade za sebou v rokoch 1987-1992.  Mitsubishi a Subaru prosím ustúpte a skloňte sa pred jedným z najúspešnejších homologizovaných rallye špeciálov v histórii. Lancia Delta Integrale sa stala na dlhý čas číslom 1 fantázií a snov rallye fanúšikov, a nielen nich, po celom svete. Integrale dominovala na WRC scéne dávno predtým, ako niektorí z japonských výrobcov vôbec pomyslel na to, postaviť svoje auto na štartovný rošt súťaží WRC. Lancia so svojou Deltou Integrale v legendárnych Martini bielo-modro-červených farbách a s Juha Kankkunenom a Miki Biasionom za volantom, pomohla vytvoriť nezabudnuteľnú éru v motoristickom športe, zvanom rallye a jej plagát zrejme nechýbal v detskej izbe nejedného z nás.

Predtým ako sa Roman rozhodol pretvoriť svoju Integrale, mimochodom s originálnymi papiermi, nazývanú aj Evo III z roku 1992 na jedinečný špeciál, vystriedal niekoľko rýchlych áut od Audi 80 Quattro, BMW 325i Coupé, Opel Kadett GSi, cez Mazdu 323 GTX 1.8 turbo, Audi S2 až po Deltu Integrale 16V. Pre mnohých z nás je štvorkolka s 210 koníkmi pod kapotou dostatočnou zábavou. Pre Romana to však bol len začiatok dlhej cesty. Svoju Evo III kúpil v roku 1999 v značne zúboženom stave.  Po niekoľkých mesiacoch bola Delta späť v top kondícii, aj keď zatiaľ len v sériovej a mohlo sa začať s testovaním a úpravami. Ako s odstupom času hovorí Roman, v období rokov 1999-2003 vyskúšal nekonečné množstvo kombinácii motorových a prevodovkových dielov a upravených sériových riadiacich jednotiek, až pokiaľ si neuvedomil, že na to, aby auto zodpovedalo jeho predstavám, musí dôjsť k totálnej prestavbe s top racingovými komponentami, pochádzajúcimi z top motoršportu. V tej dobe bola Romanova Integrale ešte červená a bola z 99% zložená zo sériových dielov.

A tak sa na jeseň 2003 začala dlhá cesta k dnešnej finálnej podobe tejto Lancie. Celé auto bolo rozobraté do poslednej skrutky. Samotná karoséria bola zosilnená systémom prevarenia všetkých spojov a odľahčená. Potom putovala do lakovne kde bola nastriekaná do PPG laku v odtieni Ducati yellow. Celá sériová kabeláž bola vyhodená von a Roman so svojim priateľom Rišom do posledného káblika vyrobili úplne novú kabeláž. Rovnako boli vymenené a nanovo vyrobené všetky potrebné konektory, relátka, vypínače a poistky, celá elektroinštalácia je tiež zosilnená po stránke odporov a izolácii.

Do auta putovala plne programovateľná riadiaca jednotka motora Autronic SM2, ktorá umožňuje napríklad nastaviť účinnosť ALS (anti lag system – systém, ktorý stiahnutím predzápalov v podstate na úroveň pozápalov, pri uvoľnenom plynovom pedáli v súčinnosti s externým obtokovým ventilom, dosiahne zapálenie zmesi v pozápalovom režime, a takto udrží turbo roztočené aj pri zavretej škrtiacej klapke a tým úplne eliminuje tzv. turbo dieru) ďalej má 2 režimy tlaku turba (tzv. Boost control). V prvom režime (boost 1) tlačí turbo 1.45 baru, v druhom režime (boost 2) dokonca 1.85 baru. Roman tvrdí, že v minulosti mal boost 2 nastavený až na tlak 2.2 baru, ale s ohľadom na životnosť prevodového ústrojenstva a udržania horenia zmesi so správnymi predzápalmi, pod hranicou detonačného horenia, ako aj udržanie teploty výfukových plynov v spaľovacom priestore v norme, je pri tomto type turba, tlak 1.85 baru úplne dostatočný a v podstate aj maximálny, reálne použiteľný, vzhľadom na použité, dostupné palivo pre toto použitie s relatívne nízkym oktánovým číslom 100. Toto zredukovanie turbotlaku pomohlo aj k samotnej lepšej trakcii vozidla, najmä na povrchu so slabšou adhéziou. Taktiež má v programe zadefinovaný štartovací program (launch control) ako aj cool-down režim (chladenia motora benzínom, systémom vynechávania zapaľovania jednotlivých valcov) a sofistikovanú ochrana motora pred jeho prehriatím. Dokonalému zapaľovaniu pri vysokom tlaku turba a bohatej zmesi paliva, pomáha  prídavný zosilovací modul zapaľovania CDI (cca 50000V) v súčinnosti s racingovými zapaľovacími sviečkami NGK. Celé naprogramovanie takýchto funkcií a celého režimu motora je značnou vedou a preto to Roman zveril do rúk svojmu dlhoročnému priateľovi a aj skutočnému majstrovi, oficiálnemu zástupcovi Autronicu v našich končinách, Tomášovi Durdíkovi z MMT Performance.

Motor tejto beštie má obsah presne 2042 cm3. V bloku motora pracujú piesty Wiseco 85,00mm s 21mm piestnym čapom pripojené ku kovaným oceľovým predĺženým ojniciam (148mm) tvaru H, vyrobeným na zákazku. V hlave valcov, ktorá bola kompletne prepracovaná, s vyleštenými kanálmi, sa točia vačky 258° a 255° (Abarth Racing). Sériové, nie práve malé turbodúchadlo, bolo nahradené turbom Garrett GT3076R s guličkovými ložiskami, ktoré je zavesené na špeciálnych, custom nerezových výfukových zvodoch s priemerom 42mm so štyrmi snímačmi teploty výfukových plynov, na každý valec zvlášť, pri výstupoch z hlavy valcov, spolu so vstupom snímača lambda v zbernej časti pod zvodmi, na nastavenie správnej zmesi. Výfukové plyny sú kontrolované externým wastegatom Tial o priemere 44mm a putujú von komplet nerezovým výfukovým systémom o priemere 76mm vyrobeným na mieru s pružinovými  rychlospojkami, ktorý je celý zabalený do Thermotec tepelnej izolácie. O mazanie motora, sa stará olej Motul Racing  20W-60. Kvôli obrovskému výkonu a zvýšeným nárokom na chladenie nainštaloval Roman a pomocný hliníkový chladič oleja, ako aj pomocný chladič vody s ventilátorom s chladiacou kvapalinou Motul Racing (s bodom varu cca 136°C). Taktiež medzichladič stlačeného vzduchu má prídavný ventilátor a bol premiestnený na vhodnejšie miesto s možnosťou vyššej účinnosti, avšak v rámci možností, kvôli samotnému priestoru.

Preniesť všetok tento výkon a krútiaci moment na cestu je úlohou magnéziovej dvojlamelovej spojky od AP Racing s kovokeramickými lamelami s priemerom 215mm s účinnosťou do 890Nm, spojenej so špeciálnym,  na objednávku vyrobeným a odľahčeným zotrvačníkom o hmotnosti cca 3,5kg (sériový mal okolo 8,5kg!). Do 5-stupňovej prevodovky bola vložená a navarená zosilňovacia platňa z materiálu Alumec. Na ozubených kolesách prevodovky je priamy typ ozubení s čelnými zubovými spojkami (tzv. Dogbox) a taktiež sú zosilnené všetky hriadele. Špeciálny zosilnený medzinápravový diferenciál potom prenáša výkon  pomerom 46/54% P-Z. Predný samosvorný viaclamelový diferenciál má 65% svornosť a 45Nm predpätie, medzinápravový diferenciál obmedzuje a zároveň spája viskózna spojka typu Ferguson, zadný viaclamelový differenciál je továrenský diel Abarth, so svornosťou pri akcelerácii až 100% a deakcelerácii okolo 75% s predpätím cca 50 Nm. Všetky poloosi sú na zákazku vyrobené spoločnosťou Driveshaft shop. Použitý olej v prevodovke a diferenciáloch  je Castrol SAF-XJ 75W-140. S takýmto výkonom, je nevyhnutné mať aj adekvátne brzdy. Túto požiadavku spĺňajú predné  štvor-piesty značky AP Racing s vnútorným chladením a s priemermi kotúčov 330mm, s doštičkami Pagid RS2-2 a zadné 2-piesty rovnako od AP Racing s priemerom kotúčov 278mm a s rovnakými doštičkami. Túto kombináciu používa Roman na asfalt, naopak na šotolinu a na sneh kvôli menším priemerom používaných diskov, je nutné používať priemerovo menšie predné kotúče s priemerom 281mm v kombinácii so 4-piestami Brembo. Zadné dvoj-piesty Brembo s priemerom kotúčov 278mm, obidve v kombinácii s doštičkami Ferodo Racing 3000 plus. V brzdovom systéme je použitá ručná brzda s prídavnými, ľahkými hliníkovými brzdičmi hydraulickej ručnej brzdy Brembo, samozrejme všetko s pancierovými hadicami. Z dôvodu použitia systému ALS je celá brzdová sústava bez posilňovača, podobne ako u WRC špeciálov. Brzdová kvapalina je, ako inak, tiež od firmy Motul.

Kvôli používaniu vysoko výkonnej svetelnej rampy, na nočné vozenie (4x130W) a dvom palivovým čerpadlám Bosch 044, ktoré napájajú štyri 1000cc Precision vstreky a aj samotnému zosilňovaču iskry zapaľovania, je použitý alternátor z Audi RS2 (120Ah). Aby Lancia pri dosahovaných zrýchleniach a niekoľko desiatok metrov dlhých driftov, správne fungovala, prípadne čo najlepšie držala zvolenú stopu, zvolil Roman pre podvozkové diely tlmiče Bilstein, výškovo nastaviteľné s priemerom piestnic 62mm a systémom up side down s vymeniteľnými pružinami, od cca 28 po 70kg/cm v závislosti od povrchu trate. Silentbloky ramien a náprav boli upravené, zosilnené, ako aj samotná zadná náprava s  nápravnicou, kde sa nachádzajú zosilnené ramená a stabilizátory na Uniball uloženiach. Spodnú prednú časť auta chráni duralová lyža o hrúbke 5mm. Integrale jazdí na magnéziových diskoch Speedline Montecarlo s rozmermi 8x17 et 33 a s pneumatikami 225/45 R17 Bridgestone RE 070. Na jazdu po šotoline zase Roman používa hliníkové disky Speedline s rozmermi 7,5x16 et 35 a s pneumatikami R16. V zime prichádzajú na rad disky Speedline s rozmermi 7,5x15 et 37 a pneumatikami R15 (občas aj s hrotmi).

Celý interiér je Romanov vlastný výtvor, na mieru jeho postavy a prispôsobený požiadavkám na jeho jazdu, s použitými dielmi od firiem ako sú napríklad, OMP a Sabelt. Určite Vás zaujímajú aj reálne parametre zrýchlenia Romanovej Integrale. Z 0-100km/h bolo namerané zrýchlenie 2,5 sec, maximálna rýchlosť 218km/h pri 7250ot/min je limitovaná jeho samotným, krátkym sprevodovaním. Veľkú zásluhu v tom zohráva aj absurdne nízka pohotovostná hmotnosť - ručička váhy totiž ukázala hodnotu len 1165kg, pri použití originálnych plechových dielov karosérie!

Lancia Delta Integrale EVO III, r.v. 1992
Motor: preplňovaný benzínový 4-valec, objem 2042 cm3, kompresný pomer 8,0:1, piesty Wiseco 85,00mm, kované oceľové ojnice tvaru H, vačky Abarth Racing, turbo Garrett GT3076R,custom nerezové výfukové zvody s priemerom 42mm so štyrmi snímačmi teploty výfukových plynov, externý wastegate Tial o priemere 44mm,výfukové potrubie 76mm, pomocný hliníkový chladič oleja, pomocný chladič vody s ventilátorom, programovateľná riadiaca jednotka Autronic SM2, prídavný zosilňovací modul zapaľovania CDI (50000V), sviečky NGK, nová elektroinštalácia, alternátor z Audi RS2 (120Ah), dve palivové čerpadlá Bosch 044,1000cc Precision vstreky, výkon 469 konských síl
Podvozok: Výškovo nastaviteľné tlmiče Bilstein s priemerom piestnic 62mm a systémom up side down, upravené silentbloky ramien a náprav, zosilnené ramená a stabilizátory na Uniball uloženiach, duralová lyža na ochranu prednej časti auta, magnéziové disky Speedline Montecarlo 2015 s rozmermi 8x17 et 33 a s pneumatikami 225/45 R17 Bridgestone RE 070, na šotolinu-disky Speedline s rozmermi 7,5x16 et 35, zima-disky Speedline s rozmermi 7,5x15 et 37,predné 4 piesty AP Racing s priemermi kotúčov 330mm a doštičkami Pagid RS2-2, vzadu dvoj piesty od AP Racing s priemerom kotúčov 278mm, šotolina-menšie brzdy Brembo, ručná brzda s prídavnými hliníkovými brzdičmi hydraulickej ručnej brzdy Brembo s pancierovými hadicami
Pohon: AWD pohon, 5-stupňový manuál - priamy typ ozubení s čelnými zubovými spojkami, zosilnené všetky hriadele, magnéziová dvojlamelová spojka od AP Racing s kovokeramickými lamelami s priemerom 215mm s účinnosťou do 890Nm a zosilňovacia platňa z materiálu Alumec, na objednávku vyrobený a odľahčený zotrvačník o hmotnosti cca 3,5kg, diferenciály so zosilnenými obalmi, zosilnený medzinápravový diferenciál s prenosom sily v pomere 46/54% P-Z, predný samosvorný viaclamelový diferenciál má 65% svornosť a 45Nm predpätie, viskózna spojka  typu Ferguson, zadný viaclamelový diferenciál Abarth, custom poloosi Driveshaft shop
Interiér: Čiastočne odstrojený, športový volant OMP, prídavné budíky tlaku turba, športové sedačky OMP, viacbodové bezpečnostné pásy, úprava interiéru presne na mieru majiteľa s použitím karbónu a duralu

text: Dr. Peter Skalina, Milan Dzadík, foto: Milan Dzadík