Profituning 2021_2

Defender Restomod podľa Elona

20. február 2022Publikoval P. Kovács

Tí čo nás pravidelne sledujete, dobre viete, že zďaleka nepatríme do "lítiovej sekty" a elektromobilitu považujeme iba za jednu z možných alternatív v určitom segmente - aj to s výhradami. Téma sa však určite nedá odignorovať, ba dokonca vám z času na čas prinesieme dáku zaujímavosť postavenú na baterkách - a to hlavne zo sveta aftermarketu. Ani tento krát to inak nebude a predstavíme vám kuriózne spojenie dvoch úplne odlišných svetov, o ktoré sa pokúša spoločnosť E.C.D. Automotive Design z Floridy.

Videli sme už pekných pár prestavieb off-roadov starej školy s modernou technikou a tučnými V8-kami pod kapotami, ale tvrdého Angličana s "eko high tech" riešením od najväčšej technologicko-marketingovej bubliny v dejinách ľudstva ešte veru nie. Kotolňu, výfukový systém a palivové nádrže nahradila 100 kWh batéria a jeden elektromotor Tesla s výkonom 450 koní. Táto sila sa naďalej prenáša na všetky štyri kolesá – ide predsa o legendárny Land Rover Defender, ktorý je navyše vybavený vylepšeným vzduchovým odpružením a terénnymi pneumatikami BF Goodrich. Veľká, železná kocka dokáže po konverzii na silnoprúd pokoriť rýchlosť 96km/h z pokoja za päť sekúnd.

Na expedície ale veľmi rýchlo zabudnite, úpravca deklaruje dojazd 350km a to pri jemnejšej aplikácii energie. Zmysel teda ani v tomto prípade nehľadajte, ostaňme v rovine parádičky a experimentu. Jazdíte na impozantnej klasike s množstvom kvalitnej kože vo vnútri, tiež s kvalitným stereom a teakovým drevom v nákladovom priestore - a to akože bezemisne. E.C.D. ale ponúka aj akčnejšiu verziu s vylepšenými nápravami a diferenciálmi s obmedzenou svornosťou, s rôznymi nosičmi a mriežkami...

text: P.Kovács, foto: E.C.D. Automotive Design